sâmbătă, aprilie 11, 2009
0
Sursa :  

Cinci sute treizeci de preoţi şi aproximativ zece mii de credincioşi din parohiile bucureştene şi ilfovene au participat în această seară de 11 aprilie, în ajunul praznicului împărătesc al Intrării Domnului în Ierusalim (Floriile), la pelerinajul organizat de Patriarhia Română împreună cu Arhiepiscopia Bucureştilor. Manifestarea a fost mediatizată de Centrul de presă BASILICA al Patriarhiei Române şi a fost transmisă în direct de TRINITAS TV şi Radio TRINITAS.

După săvârşirea Vecerniei oficiată la Mănăstirea Radu Vodă, Preasfinţitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a citit rugăciunea de binecuvântarea salciei, stâlpările fiind stropite cu agheasmă în semnul Sfintei Cruci şi împărţite credincioşilor adunaţi pentru pelerinaj. Apoi, pelerinii au pornit către Biserica „Sfântul Spiridon” Nou – paraclis patriarhal, precedaţi de toacă, steaguri, ripide, Sfânta Cruce, de diaconii, care au cădit, de preoţii celor trei protoierii din Bucureşti şi celor două protoierii ilfovene, de preoţii de caritate, de protoierei, de preoţii consilieri eparhiali şi patriarhali, de icoana mare praznicală a Intrării Domnului în Ierusalim, de Preasfinţitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, de corul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Nifon Mitropolitul” din Bucureşti şi de colegii elevilor seminarişti din cor.

Cântând imnuri specifice sărbătorii Floriilor şi Săptămânii Patimilor Mântuitorului, inaugurată cu acest prilej, pelerinii au ajuns la Biserica „Sfântul Spiridon” Nou, unde au fost întâmpinaţi de slujitorii şi credincioşii de aici şi ai parohiilor învecinate, Slobozia şi „Sfântul Alexe”. La primul popas al pelerinilor a fost intonată o ectenie întreită şi a fost rostită o rugăciune.

Procesiunea a continuat în atmosfera duhovnicească, imprimată momentului de cântările bisericeşti, de sunetul prelung al clopotelor şi de bătăile de toacă, până la Biserica „Sfânta Ecaterina” – paraclisul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Patriarhul Justinian” a Universităţii din Bucureşti. Profesorii şi studenţii acestei instituţii au întâmpinat cortegiul de pelerini. Şi acest al doilea popas al pelerinilor a fost marcat de rânduiala săvârşită la Biserica „Sfântul Spiridon” Nou.

Pelerinii au pornit către punctul final al parcursului spiritual de Florii. Urcând Dealul Patriarhiei, pelerinii au ajuns la Catedrala patriarhală, unde au fost întâmpinaţi de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, şi de Preasfinţitul Părinte Calinic, Episcopul Argeşului şi Muscelului. Spaţiul din faţa şi din jurul Catedralei a devenit neîncăpător.

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române i-a primit cu bucurie pe participanţii la procesiune şi i-a binecuvântat. La încheierea procesiunii a fost săvârşită o slujbă, intonându-se pentru a treia oară ectenia întreită. În cadrul acestei slujbe, Preafericirea Sa a rostit rugăciuni de binecuvântare a pelerinilor. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat un cuvânt de învăţătură sutelor de preoţi şi miilor de credincioşi, în care a subliniat multiplele semnificaţii ale tradiţiei vechi a Pelerinajului de Florii. „Simbol al credinţei vii”, Pelerinajul de Florii a fost reluat în Bucureşti şi în celelalte oraşe din cadrul Arhiepiscopiei Bucureştilor, după şaptezeci de ani de întrerupere, a menţionat Preafericirea Sa.

Sursă imagini: www.basilica.ro

0 comentarii: