sâmbătă, mai 02, 2009
0
Mâine, 3 mai 2009, va avea loc proclamarea cinstirii în Biserica Ortodoxă Română a Sfântului Ierarh Atanasie Patelarie, Patriarhul Constantinopolului. Evenimentul se va desfăşura la Catedrala episcopală din Galaţi, în prezenţa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. 

Aducerea moaştelor Sfântului Grigorie Palama este un prilej de mare bucurie pentru credincioşii Episcopiei Dunării de Jos, de ieri, mii de credincioşi s-au închinat la moaştele sfântului aflate sub baldachinul din curtea Catedralei episcopale din Galaţi.

Sfântul Ierarh Atanasie, Patriarhul Constantinopolului, este sărbătorit în Biserica Ortodoxă Română, în fiecare an la 2 mai. A fost unul dintre cei mai de seamă arhierei care au păstorit creştinii ortodocşi de la Dunăre în secolul al XVII-lea.

Vreme de 12 ani, Sfântul Atanasie a slujit la Mănăstirea „Sfântul Ierarh Nicolae” din oraşul Galaţi, în vremea domnitorului Vasile Lupu şi a Sfântului Mitropolit Varlaam al Moldovei. 

Episcopia Dunării de Jos a mai publicat, în Colecţia ,, Liturgica”, o broşură cu ,,Viaţa, Minunile şi Acatistul Sfântului Ierarh Atanasie Patelarie, Patriarhul Constantinopolului”. De asemenea, a editat Slujba Sfântului Ierarh, care conţine Slujba Vecerniei, Slujba Utreniei, Acatistul şi Slujba Sfântului în notaţie psaltică. Textul a fost aprobat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Alături de sfintele slujbe, apare şi un capitol ce prezintă argumentele pentru înscrierea în calendar şi cinstirea în Biserica Ortodoxă Română a acestui Sfânt Ierarh. Lucrarea mai conţine şi Tomusul sinodal pentru proclamarea solemnă a înscrierii în calendar şi a cinstirii sale. 

Sursa: TRINITAS TV

0 comentarii: