duminică, septembrie 13, 2009
1
  
SINAXARUL SĂRBĂTORII:
 
În această lună, în ziua a paisprezecea, pomenirea Înălţării Cinstitei şi de viaţă făcătoarei Cruci: Înălţarea Sfintei Cruci.

Constantin cel Mare, întâiul împărat al creştinilor, avea război, precum zic unii din istorici, la Roma împotriva lui Maxenţiu, până a nu lua împărăţia. Iar alţii zic că la apă Dunării împotriva sciţilor.

Văzând că mulţimea potrivnicilor era mai multă decât oastea lui, era cuprins de nedumerire şi frica. Atunci i s-a arătat în amiaza zilei semnul Crucii cu stele pe cer, şi litere romane împrejurul Crucii, care şi acelea erau închipuite cu stele şi ziceau: "Întru aceasta vei birui". Făcând numaidecât o cruce de aur, după chipul celei ce i se arătase, şi poruncind să fie purtată înaintea ostaşilor săi, au dat război cu vrăjmaşii, dintre care cei mai mulţi au pierit, iar alţii au fugit.

Pentru aceasta, gândind întru sine la puterea Celui ce a fost răstignit pe Cruce, şi crezând că Acesta este Adevăratul Dumnezeu şi întărindu-se cu Botezul împreuna cu maică-sa, a trimis-o la Ierusalim ca să găsească Crucea lui Hristos. Şi a aflat-o ascunsă, împreuna cu celelalte două cruci, pe care fuseseră răstigniţi tâlharii; şi nu numai crucile, ci şi piroanele le-au aflat. Neştiind împărateasa care ar fi Crucea Domnului, s-a arătat aceasta prin minune. O femeie văduvă moartă, de care s-a atins Crucea a înviat; iar celelalte două cruci ale tâlharilor nu au arătat nici un semn de minune. Atunci împărateasa s-a închinat şi a sărutat Crucea, împreuna cu toată suită. Şi neputând încăpea tot poporul să se închine s-a rugat ca măcar să o vadă. Atunci s-a suit Fericitul Macarie, patriarhul Ierusalimului, şi a înălţat deasupra amvonului Cinstită Cruce, şi văzând-o poporul, a început a striga: "Doamne miluieşte!" Şi de atunci a început a se ţine sărbătoarea Înălţării Cinstitei Cruci.

 
 
 HRAMURI DE MĂNĂSTIRI:

Mânăstirea Bixad - (jud. Satu Mare);
Mânăstirea Cebza - (jud. Timiş);
Mânăstirea Dervent - (jud. Constanţa);
Mânăstirea Feredeu - (jud. Arad);
Mânăstirea Lupşa - (jud. Alba);
Schitul Sfânta Cruce - Poiana - (jud. Neamţ);
Schitul Sfânta Cruce - Ciocăneşti - (jud. Suceava);
Mânăstirea Sfintei Cruci - (jud. Bihor);
Mânăstirea Sfânta Cruce - Studina - (jud. Olt);
Schitul Straja - (jud. Hunedoara);
Mânăstirea Înălţarea Sfintei Cruci - Căşiel - (jud. Cluj);
Mânăstirea Înălţarea Sfintei Cruci - Şatra - (hramul bisericii - jud. Maramureş);
Mânăstirea Partoş (jud. Timiş).

1 comentarii:

Anonim spunea...

si manastirea Caraiman din Busteni jud. Prahova are hramul Inaltarii Sfintei Cruci