sâmbătă, februarie 18, 2012
0
În ședința din 16 și 17 februarie a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a avut loc aprobarea scoaterii Episcopiei Devei și Hunedoarei de sub jurisdicția canonică a Mitropoliei Banatului și trecerea acesteia sub jurisdicția Mitropoliei Ardealului.
Hotărârea Sfântului Sinod vine în urma dorinței exprimate liber de către clerul și credincioșii acestei eparhii, dorință exprimată printr-un Proces Verbal al Adunării Eparhiale hunedorene în data de 19 ianuarie 2012 și aprobată de către Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Banatului în data de 23 ianuarie a.c.
Episcopia Devei și Hunedoarei a mai făcut parte din Mitropolia Ardealului încă din secolul XIV purtând diverse titulaturi printre care și Episcopia Hațegului sau Silvașului, ulterior aceasta fiind desființată iar teritoriul județului Hunedoara arondat Episcopiei Ortodoxe a Aradului. La începutul anului 2009 la propunerea Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Banatului și prin decizia din 18-19 iunie 2009 a Sfântului Sinod această Episcopie a fost reînființată purtând titulatura de Episcopia Devei și Hunedoarei iar ca prim ierarh fiind ales PS Gurie Georgiu întronizat în data de 29 noiembrie 2009.

0 comentarii: