joi, decembrie 13, 2012
2
       În perioada 29 noiembrie - 2 decembrie a.c. cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei, Arhiepiscopul Aradului, corurile Parohiei Ortodoxe Române Arad-Micălaca-Veche II din municipiul Arad însoțite de către Pr. paroh Iacob Bupte au participat cu succes la tradiționalul Festival de Colinde și Muzică de Advent dotat cu premiul „Petr Eben” din Praga, Republica Cehă fiind premiate cu locul II (medalia de argint) la categoriile în care au fost încadrate respectiv categoria Coruri de Cameră și Coruri Mari. Pe tot parcursul festivalului membrii acestor coruri au fost însoțiți de către reprezentanți ai sponsorilor fără de care această deplasare nu ar fi fost posibilă și de către dl. Nicolae Blându, reprezentant al Ambasadei Române din Praga.
       Fiind primul și cel mai mare festival de colinde organizat în Europa Centrala și de Est, acesta reunește anual zeci de coruri care aduc în fața juriului de talie internațională și nu numai frumusețea și bogăția cântării corale.
      Organizat de către Millenium Agency și OR-FEA Praga în colaborare cu Uniunea Corală Praga și Primăria capitalei cehești, anule acesta, festivalul a reunit 35 de formații corale din Belarus, Cehia, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Italia, Polonia, România, Rusia, Singapore, Slovenia, Suedia și Ungaria.
Alături de corurile din Arad, festivalul s-a bucurat și de prezența Corului de copii „Vlăstarele Orăștiei” din municipiul hunedorean.
       Periplul corurilor parohiei arădene în cadrul festivalului a început în ziua de vineri 30 noiembrie, zi în care românii își sărbătoresc ocrotitorul spiritual și anume pe Sfântul Apostol Andrei, când, în biserica „Sf. Nicolae” (Sv. Mikuláše), din Piața Veche a Pragăi, acestea au oferit în dar colindul românesc celor prezenți într-un număr foarte mare. Fiind un festival de colinde, corurile noastre au oferit pe tot parcursul un repertoriu bogat de colinde, programul concertului de colinde din biserica cehească fiind următorul:
Corul de Cameră „Vestitorii” al Parohiei Ortodoxe Române
Arad-Micălaca-Veche II, în concert la biserica „Sf. Nicolae”
Praga - Republica Cehă (30.11.2012)
  • orele 11:20 - 11:40 - Corul de Cameră „Vestitorii” al Parohiei Ortodoxe Române Arad-Micălaca-Veche II, dirijat de către Prof. Laura-Andreea Roșu, au prezentat colindele: „Sara-i bun'a lui Crăciun”, armonizare de Nicu Moldoveanu; „Ia ieșiți boieri afară” de Marin Dârvă, solist Ovidiu Căpitan; „La poartă la Ștefan Vodă” de Timotei Popovici; „Mare minune” de Gheorghe Cucu; „Lerui ler” de Gheorghe Șoima; „Noi în seara de Crăciun (colind din județul Sălaj) de Ioan Brie; „A venit și-aici Crăciunul”, armonizare de Mircea Buta și „După datini colindăm” pe versuri și muzică de Alexandru Pașcanu.
Corul Mixt „Nașterea Domnului”
al Parohiei Ortodoxe Române Arad-Micălaca-Veche II
în concert la biserica „Sf. Nicolae”
Praga - Republica Cehă (29.11.2012)

  • orele 12:20 - 12:40 - Corul Mixt „Nașterea Domnului” al Parohiei Ortodoxe Române Arad-Micălaca-Veche II, dirijat de către Prof. Magdalena Lödi, care au colindat: „Veste bună” de Ioan Brie; „Legănelul lui Iisus” de Valentin Teodorian; „Steaua sus răsare” de Ioan D. Chirescu; „Linu-i lin” de Timotei Popovici; „Domnuleț și Domn din cer” de Gheorghe Cucu; „Mărire-ntru cele-nalte” prelucrare de Nicolae Lungu; „Rămâi, om bun, sănătos!” prelucrare de Ion Criveanu și „O ce veste minunată” de Dimitrie G. Kiriac.



  • orele 14:00 - 14:20 - Corul de copii „Vlăstarele Orăștiei” din Orăștie a prezentat de asemenea un bogat repertoriu coral de colinde și piese internaționale.
Corurile adunate invitate la Ambasada României la Praga
       În după-amiaza zilei de vineri corurile arădene au fost invitate la Ambasada României la Praga pentru a oferi delegaților prezenți un strop din atmosfera sărbătorilor tradiționale românești oferind totodată un miniconcert de colinde.
       Ziua de sâmbătă 1 decembrie, zi de sărbătoare națională românească, a constituit ziua în care toate corurile participante au intrat în emoțiile concursului pe categorii, cele trei coruri românești participând la toate categoriile disponibile în festival: Corul de cameră „Vestitorii” la categoria Coruri de Cameră, Corul Mixt „Nașterea Domnului” la categoria Coruri Mari și Corul de copii „Vlăstarele Orăștiei” la Coruri de Copii.

      Programul zilei de sâmbătă pentru reprezentanții României a fost următorul:

Corul de Cameră „Vestitorii” în competiție
Sala Mică a Casei Smichov - Praga (01.12.2012)
  • orele 9:20 - 9:40 - Corul de Cameră „Vestitorii” al Parohiei Ortodoxe Române Arad-Micălaca-Veche II Mănăstirii Nera, jud. Caraș-Severin, armonizare și prelucrare de Mircea Buta; „Carol of the Bells”, colind tradițional de Crăciun din Ucraina, „În țara colindelor” versuri de Ion Popescu, armonizare și prelucrare de Mircea Buta și „Studená rosenka padá” de Petr Eben (piesă aleasă din repertoriul compozitorului ceh pentru a putea participa și la jurizarea pentru premiul „Petr Eben”)
Corul Mixt „Nașterea Domnului” în competiție
Sala Mare a Casei Smichov - Praga (01.12.2012)
  • orele 10:00 - 10:20 - Corul Mixt „Nașterea Domnului” al Parohiei Ortodoxe Române Arad-Micălaca-Veche II, dirijat de către Prof. Magdalena Lödi care a încântat juriul și publicul cu colindele: „Colindul clopotelor” de Valentin Teodorian; „Bună sara lui Ajunu” de Pr. Iulian Cârstoiu; „Vine Crăciunu pă sară” de Nicolae Ursu; „From Life to Life” de Petr Eben (piesă aleasă din repertoriul compozitorului ceh pentru a putea participa și la jurizarea pentru premiul „Petr Eben”) și „Vine hulpe di la munte” prelucrare folclorică de Adrian Pop.
  • orele 16:00 - 16:20 - Corul de Copii „Vlăstarele Orăștiei” din Orăștie cu un program ales special pentru această ocazie.
Corul de Cameră „Vestitorii” pe scena Târgului de Crăciun
Praga - Republica Cehă (01.12.2012)
              În după-amiaza aceleași zile, respectiv între 13:20 și 14:00 ambele coruri ale parohiei menționate au oferit un mini-concert în aer liber pe scena special amenajată a Târgului de Crăciun din Piața Veche, bucurând pe cei prezenți cu frumusețea colindelor românești.

Corul Mixt „Nașterea Domnului” pe scena Târgului de Crăciun
Praga - Republica Cehă (01.12.2012)
Efortul muzical al tututor celor prezenți la acest festival a fost încununat începând cu ora 17:00 când împărțiți fiind pe aceași scenă și în jurul acesteia au oferit înaintea aprinderii oficiale a luminilor de Crăciun un concert cu 5 colinde din repertoriul internațional: „Siyahamba” piesă bisericească în dialect zulu și în engleză; „Antifona” de Petr Eben; „Silent night” versuri de Joseph Mohr, muzica de Franz Gruber în armonizarea lui David Willcocks; „Rorando coeli defluant” de Jan Campanus Vodnansky; „Adeste fideles” și tradiționalul „Jingle bells” versuri și muzică de James Pierpont.Festivalul s-a încheiat cu decernarea în sala de conferințe a hotelului Top Hotel din Praga unde începând cu orele 20:00 juriile celor 3 categorii formate din: Luigi Azzolini - Italia; Jiří Chvála - Cehia; Jiří Kolár - Cehia; Jan Krejčík - Cehia; Krzysztof Szydzisz - Cehia; Pavel Vaněk - Cehia și Jakub Zicha - Cehia, au oferit într-o atmosferă de sărbătoare (în care corurile românești au interpretat de Ziua Națională din mijlocul publicului, Imnul României, în aprecierea celorlalte formații corale) premiile categoriilor și cele speciale, corurile românești obținând în urma punctajelor obținute:
  • locul II la Coruri de Cameră pentru Corul de Cameră „Vestitorii” al Parohiei Ortodoxe Române Arad-Micălaca-Veche II;
  • locul II la Coruri Mari pentru Corul Mixt „Nașterea Domnului” al Parohiei Ortodoxe Române Arad-Micălaca-Veche II;
  • locul III la Coruri de Copii pentru Corul „Vlăstarele Orăștiei”.
Corul de cameră „Vestitorii” în biserica Mănăstirii Ortodoxe
Sf. Ludmilla Brno, Cehia (02.12.2012)
      Pe drumul de întoarcere Corurile parohiei arădene, la invitația dl-ui Horațiu Aurelian Toma reprezentant al comunității românești din Brno și a părintelui Cristian Popescu preot paroh al comunității românești din Brno, au susținut în biserica nouă cu hramul „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” a Mănăstirii Sf. Ludmilla un concert de colinde aducând bucuria Nașterii Domnului în inimile semenilor ce muncesc și trăiesc în Brno.
Corul Mixt „Nașterea Domnului” în biserica Mănăstirii Ortodoxe
Sf. Ludmilla - Brno, Cehia (02.12.2012)
   






Cu un al doilea premiu obținut la nivel internațional pentru Corul de Cameră „Vestitorii”, cu o primă participare la nivel internațional încununată cu succes pentru Corul Mixt „Nașterea Domnului” ambele coruri de amatori, cu un alt premiu adăugat șirului lung de trofee și distincții pentru titratul Cor de Copii „Vlăstarele Orăștiei”, România a primit de ziua ei cel mai frumos cadou, un cadou obținut prin cântul tradițional al colindelor românești și a cântării corale în general, cele trei formații corale reprezentând cu cinste atât zonele și eparhiile de care aparțin, precum și Patriarhia Română, ducând în lume stindardul tradițiilor muzicale ale poporului român.

2 comentarii:

Anonim spunea...

ortodoxia dreapta credinta chatroll,,,,,,,,,,,,,,,chat

. spunea...

Mulțumesc pentru tot Dr. Ellen! După ce te-am contactat pentru a mă ajuta să nu mai divorțez de soțul meu, soțul meu a încetat să mai depună acte de divorț și lucrurile stau mult mai bine. După cum ai spus, tot procesul de divorț a fost anulat, femeia rea ​​care a creat probleme în căsnicia mea a părăsit soțul meu și acum suntem foarte fericiți împreună. Împărtășesc această experiență de viață cu oricine se confruntă cu provocări similare în relația lor, căsătorie sau orice altă problemă. , o puteți contacta pe Dr Ellen pe WhatsApp +2349074881619
Ea este competentă în următoarele vrăji:
* vrăji de dragoste
* vrăji de căsătorie
* vrăji de bani
* vrăji de frumusețe
* Vrăji de noroc
* Vrăji de atracție sexuală
* Vrăji de vindecare a SIDA
* Vrăji de loterie
* Blestemele elimină imediat vrăjile
* Vrăji de protecție
* Vrăji de loterie
* Vrăji norocoase
* Vraja de fertilitate
* Inel de telekineză 💍
E-mail: ellenspellcaster@gmail.com
Whatsapp +2349074881619